Αρχική > Ορθοπαιδικές Παθήσεις > Νέες Επαναστατικές Θεραπείες > Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκόπηση Σπονδυλικής Στήλης για την Θεραπεία της Οσφυαλγίας – Επισκληριδοσκόπηση – Spinal Endoscopy / Epiduroscopy

Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκόπηση Σπονδυλικής Στήλης για την Θεραπεία της Οσφυαλγίας – Επισκληριδοσκόπηση – Spinal Endoscopy / Epiduroscopy

EPIDUROSCOPYSPINAL ENDOSCOPY

Η ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ – EPIDUROSCOPYSPINAL ENDOSCOPY είναι μια επαναστατική νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη διάγνωση και αντιμετώπιση χρόνιας οσφυαλγίας (LOWER BACK PAIN).

Η συγκεκριμένη αυτή τεχνική έχει ένδειξη σε περιπτώσεις:

  • χρόνιας οσφυαλγίας,
  • στένωση του σπονδυλικού σωλήνα,
  • ύπαρξης πιεστικών φαινομένων λόγω προβολής δίσκου (δισκοπάθεια),
  • συμφύσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Η χρόνια οσφυαλγία, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), η οποία επιμένει περισσότερο από 6 μήνες και δεν υποχωρεί μετά από φαρμακευτική

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Ανατομία πύλης εισόδου.

αγωγή και φυσιοθεραπεία. Στην Αμερική έχει υπολογιστεί ότι το ο 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους από πόνο στη μέση και οδηγεί σε παροδική ανικανότητα και στη χρήση αναρρωτικής άδειας από την εργασία του και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε πλήρη απώλεια της ικανότητας για εργασία.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Ανατομία πύλης εισόδου.

Με την νέα αυτή μέθοδο χρησιμοποιείται μια εύκαμπτη οπτική ίνα που διέρχεται μέσα από ειδική συσκευή, η οποία έχει τοποθετηθεί μετά από μια μικρή και ανώδυνη διάνοιξη της πύλης εισόδου στο σημείο του Hiatus Sacralis με τοπική αναισθησία. Εισέρχεται στον επισκληρίδιο χώρο (Epidural space) και με τη χρήση της ειδικής οθόνης βλέπουμε και εξετάζουμε όλες τις ανατομικές δομές της περιοχής και αναγνωρίζουμε τις φλεγμονές, τις συμφύσεις και τις ρίζες των νεύρων. Με ειδικούς χειρισμούς ο χειρουργός κινείται αργά και ελέγχει κάθε σημείο. Επειδή ο ασθενής δεν κοιμάται, ο χειρουργός μπορεί να κάνει διάλογο μαζί του και να εντοπίσει καλύτερα τη περιοχή που νιώθει τη μεγαλύτερη ενόχληση.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Μπαλονάκι

Στην συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να διανοίξουμε τις συμφύσεις ( ΣΥΜΦΥΣΙΟΛΥΣΗ) και τις στενώσεις χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα με το οποίο φουσκώνουμε ένα μπαλονάκι και με ειδικούς χειρισμούς ξεμπλοκάρουμε (σπάμε τις συμφύσεις).

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Πύλη εισόδου.

Έχουμε τη δυνατότητα επιπλέον να κάνουμε τοπική χρήση ειδικού υαλουρονικού οξέως για αυτές τις περιοχές, ώστε να μαλακώσουμε και στη συνέχεια να ανοίξουμε τις συμφύσεις, καθώς και να χορηγήσουμε τοπικά στη περιοχή που πάσχει κορτιζόνης, η οποία ελαττώνει τον ερεθισμό και τον πόνο που προέρχεται από την πίεση των ριζών.

Η νέα αυτή μέθοδος αποτελεί τη λύση πριν από ένα μεγάλο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Τοποθέτηση οδηγού με χρήση ακτινοσκοπικού.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30’ και ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος για 4 ώρες μετά την επέμβαση. Παίρνει εξιτήριο εντός της ημέρας ή την επόμενη το πρωί από το νοσοκομείο. Συνήθως μετά από μία εβδομάδα ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας ώστε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Τοποθέτηση οδηγού με χρήση ακτινοσκοπικού.

Το ποσοστό επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό και μικρής σοβαρότητας, σε αντίθεση με τις άλλες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Πραγματοποιώντας αυτή την επέμβαση ο ασθενής παρουσιάζει άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του ασχολίες και στις αθλητικές του δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με τα κλινικά στοιχεία στα κέντρα που έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων επεμβάσεων, το 75% των ασθενών παρουσιάζουν άμεσα βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μετά από μετεκπαίδευση που πραγματοποίησα στο Μιλάνο της Ιταλίας σε ένα από τα κέντρα που έχουν

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Εντοπισμός της ρίζας του νεύρου με τη μικροκάμερα.

πραγματοποιήσει περισσότερο από 700 επεμβάσεις αυτού του είδους, πρωτοπόροι παγκοσμίως και συνεχίζουν την επιστημονική έρευνα ώστε να εξελίσσουν συνεχώς τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις επεμβάσεις σε συνεργασία με εταιρείες που εξειδικεύονται στη κατασκευή τους, προχωράμε πλέον και στην Ελλάδα την πραγματοποίηση αυτών των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργείων στην σπονδυλική στήλη.

‘’Το μέλλον σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην Ορθοπαιδική Χειρουργική βρίσκεται στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές (Minimally Invasive Procedure)’’.

Bιβλιογραφία

  1. Susan R. Anderson, MD, Gabor B. Racz, MD, and James Heavner, DNM, PhD. Evolution of epidural lysis of adhesions. Pain Physician, Volume 3, Number 3, pp 262-270, 2000, Association of Pain Management Anesthesiologists.
  2. Shailen Jalali MD. Epidural Endoscopic Adhesiolysis: A valuable technique in treating refractory to Low Back and Extremity Pain. AmJAnesth, 2000(6S), 261-262
  3. Manchikanti and Bakhit. Review article. Percutaneous Lysis of Epidural Adhesions. Pain Physician, Volume 3, Number 1, 2000, pp 46-64.
  4. Richardson et al. Spinal Endoscopy in croniclow back pain with radiculopathy. A prospective case series. Anaesthesia 2001(56), pp 454-460.

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Διατροχαντήριο Κάταγμα Ισχίου

Τα κατάγματα του ισχίου είναι το συχνότερο είδος κατάγματος στους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι έχοντας μειωμένα …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.