Σπαστικό Ραιβόκρανο (Ψύξη)

Σπαστικό Ραιβόκρανο (Ψύξη)

Μια πολύ συχνή και δυσάρεστη πάθηση του καλοκαιριού είναι το σπαστικό ραιβόκρανο. Η πάθηση αυτή οφείλεται σε επώδυνο σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, ενός μυός που το ένα του άκρο προσφύεται στο στέρνο και στην κλείδα και το άλλο στη μαστοειδή απόφυση του κρανίου (στη βάση του κρανίου).
Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΧαρακτηρίζεται από πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) και πολλές φορές ο μυϊκός σπασμός είναι τόσο έντονος που τραβάει το κεφάλι προς τη δεξιά ή αριστερή μεριά.

Οι αιτίες που το προκαλούν είναι η παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό αέρα (κλιματιστικό ή ανεμιστήρας) καθώς και η παραμονή του αυχένα σε ασυνήθιστη θέση για πολύ ώρα (πχ κακή θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου). Είναι ιδιαίτερα συχνή πάθηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών μηνών λόγω της έντονης εφίδρωσης και της έκθεσης σε ψυχρό αέρα από τη χρήση κλιματιστικών.

Ο μυϊκός σπασμός τις περισσότερες φορές μέσα σε λίγες μέρες υποχωρεί από μόνος του. Το χλιαρό μπάνιο, η χρήση ζεστών επιθεμάτων και η χορήγηση παυσίπονων ή αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, βοηθούν στην ταχύτερη υποχώρηση του επώδυνου αυτού σπασμού και ανακουφίζουν από τον πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση μαλακού κολάρου αυχένα ανακουφίζει από την αυχεναλγία.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΗ πρόληψη όμως είναι το σημαντικότερο. Χρειάζεται να αποφεύγουμε την έκθεση του σώματος σε ψυχρά ρεύματα αέρα, ιδιαίτερα όταν είμαστε ιδρωμένοι, η αποφυγή ελαφρού ντυσίματος κατά τον ύπνο μέσα σε χώρους όπου λειτουργούν κλιματιστικά, η αποφυγή ύπνου ή παρατεταμένου ξαπλώματος του σώματος σε αφύσικες θέσεις, η αποφυγή χρησιμοποίησης ακατάλληλων στρωμάτων και μαξιλαριών.

Η εκτίμηση από Ορθοπαιδικό κρίνεται πάντα απαραίτητη πριν από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Τροχαντηρίτιδα – Θυλακίτιδα του Μείζονα Τροχαντήρα

Η φλεγμονή του θυλάκου του μείζονα τροχαντήρα, είναι από τις συχνότερες αιτίες πόνου στη περιοχή …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.