Αρχική > Ορθοπαιδικές Παθήσεις > Συνήθεις Ορθοπαιδικές Παθήσεις Ενηλίκων > Άκανθα Πτέρνας – Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Άκανθα Πτέρνας – Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα πολύ συχνό ορθοπαιδικό πρόβλημα. Ο ασθενής καταφεύγει στον Ορθοπαιδικό όταν ο πόνος κατά τη βάδιση είναι πλέον μόνιμος και ιδιαίτερα ενοχλητικός. Ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται στη πάθηση αυτή ως ‘’ άκανθα της πτέρνας’’. Η άκανθα δεν είναι στην ουσία η πάθηση αλλά το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής στη περιοχή της έκφυσης της πελματιαίας απονεύρωσης.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια ινώδης ταινία συνδετικού ιστού η οποία βρίσκεται σε τάση και υποστηρίζει την ποδική καμάρα. Η χρόνια καταπόνηση της απονεύρωσης έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή και σταδιακά τη δημιουργία της άκανθας, η οποία είναι ένα οστεόφυτο στο κάτω μέρος της πτέρνας στο σημείο της έκφυσης της απονεύρωσης. Η επαφή κατά τη βάδιση της περιοχής αυτής με το έδαφος προκαλεί αρχικά ευαισθησία και σταδιακά πόνο.

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή τη πάθηση είναι πολλές. Αναφέρονται στις επιστημονικές δημοσιεύσεις ως αιτία ο υπερβολικός πρηνισμός, η ορθοστασία, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης, συχνοί τραυματισμοί και κακή ποιότητα υποδημάτων. Είναι πιο συχνή πάθηση στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων λόγω της υπερκόπωσης της περιοχής και στις γυναίκες , ιδιαίτερα μεταξύ των  40-60 ετών.

Η θεραπεία της πάθησης είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονώδης φαρμακευτικής αγωγής για λίγες ημέρες, φυσιοθεραπεία, παγοθεραπεία και χρήση ειδικών πελμάτων σιλικόνης. Εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί έγχυση τοπικά κορτιζόνης ή PRP (Platelet Rich Plasma – Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια). Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν επιλέγεται συχνά από τους Ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

 

 

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Τενοντίτιδα του Ώμου – Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Παγωμένος Ώμος

Τενοντίτιδα του Ώμου – Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Παγωμένος Ώμος Η τενοντίτιδα του ώμου, αλλιώς γνωστή …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.