Αρχική > Ορθοπαιδικές Παθήσεις > Συνήθεις Ορθοπαιδικές Παθήσεις Ενηλίκων > Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (Trigger Finger – Trigger Thumb)

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (Trigger Finger – Trigger Thumb)

Στενωτική Τενοντοθηκίτις Δακτύλων

Η Στενωτική Τενοντοθηκίτις Δακτύλων, ή Στενωτική Τενοντοελυτρίτις ή Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (Trigger Finger) είναι μια πολύ συχνή πάθηση των δακτύλων του χεριού και χαρακτηρίζεται από δυσκολία της κάμψης και έκτασης του δακτύλου και σε προχωρημένο στάδιο “σκαλώνει” στην κάμψη ή  εκτινάσσεται “σαν σκανδάλη” στην έκταση.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

Η πάθηση αφορά όλους τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού και προκαλείται από την παγίδευση στην είσοδο της πεπαχυσμένης ινώδους θήκης του πρώτου καθεκτικού συνδέσμου (Α1 Pulley). Συχνά η πάθηση εμφανίζεται στον καμπτήρα τένοντα του αντίχειρα (Trigger Thumb) και μετά στον καμπτήρα του μέσου δακτύλου κατά σειρά συχνότητας.  Έτσι στη βιβλιογραφία περιγράφονται:

  • Εκτινασσόμενος Αντίχειρας (Trigger Thumb).
  • Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (4 δάκτυλα).

Η πάθηση οφείλεται κυρίως σε καταπόνηση του χεριού (overuse), που προκαλεί πάχυνση και στένωση του ινώδους ελύτρου του καμπτήρος τένοντος αντίστοιχα προς τις κεφαλές των μετακαρπίων και σε δευτεροπαθή τοπική πάχυνση του τένοντα. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένας κυκλοτερής καθεκτικός σύνδεσμος πού ονομάζεται A1 Pulley (A1 τροχαλία). Η συνεχής καταπόνηση του καμπτήρος τένοντος προκαλεί διόγκωση αυτού με αποτέλεσμα δυσαρμονία μεταξύ της διαμέτρου του τένοντος και της διαμέτρου του ελύτρου. Σπάνια προκαλείται από μετατραυματική δημιουργία οζιδίου μέσα στον τένοντα. Και στις δύο περιπτώσεις διαταράσσεται η σχέση των διαμέτρων του τένοντα και του ελύτρου με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου του εκτινασσόμενου δακτύλου, όταν ο τένοντας που είναι παχύτερος του φυσιολογικού περνά από το στενό τμήμα του ελύτρου. Άλλα αίτια της παθήσεως είναι η ιδιοπαθής στένωση του ελύτρου σε βρέφη, όπως και οι διάφορες ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες (συχνές στην εμμηναρχή της εφηβείας, στην κύηση, στη γαλουχία, και στην εμμηνόπαυση), καθώς και σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα όπως Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Reiter, Sjogren, Βehcet, SLE, Marie Strumbel Bechterew, κ.α.

Συντηρητική Θεραπεία Στενωτικής Τενοντοθηκίτιδας Δακτύλων

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Έγχυση κορτιζόνης

– Στους ενήλικες στα αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται με ξεκούραση του δακτύλου, φυσικοθεραπεία, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης.

– Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η ενδοελυτρική θεραπεία με ένεση κορτιζόνης. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα σκευάσματα βραδείας απορροφήσεως Triamcinolone acetonide (KENACORT) ή Dexamethazone Acetate (CELESTONE CHRONODOSE).

– Επειδή κάποιοι ασθενείς πρέπει να αποφύγουν την κορτιζόνη, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται θεραπεία με ενδοελυτρική έγχυση Υαλουρονικού Νατρίου (Sodium Hyaluronate) με καλά αποτελέσματα.

Χειρουργική Θεραπεία Στενωτικής Τενοντοθηκίτιδας Δακτύλων

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι
Απελευθέρωση τένοντα

Η τελική θεραπεία της πάθησης αυτής είναι κατά κανόνα χειρουργική. Πραγματοποιείται διατομή του στενού παθολογικού ελύτρου του τένοντα σε έκταση απελευθερώνοντας έτσι τον τένοντα. Στην περίπτωση των ενηλίκων η επέμβαση είναι αρκετά σύντομη, γίνεται με τοπική νάρκωση και ο ασθενής αναχωρεί από το νοσοκομείο χωρίς προβλήματα αμέσως μετά την επέμβαση. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε 15 ημέρες. Στα βρέφη και στα παιδιά, πραγματοποιούνται ασκήσεις από τη μητέρα για 6 μήνες και συνήθως η πάθηση υποχωρεί. Διαφορετικά χειρουργείται, αλλά χρειάζεται γενική νάρκωση.

Βιβλιογραφία

Campbell’s: Operative Orthopaedics, USA, Sawnders.

Graham Appley and Louis Solomon:System of Orthopaedics and Fractures, editions Churchill Livingstone, London.

Γιαννίκας Αλέξανδρος και Τουλιάτος Αλέξανδρος:”Η χειρουργική του Τραυματισμένου Χεριού”, Αθήνα, 1980.

Παναγιώτης Συμεωνίδης: “Ορθοπαιδική”, Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 1996.

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Η ολική αντικατάσταση – ολική αρθροπλαστική (Total Hip Replacement, Total Hip Arthroplasty), είναι η χειρουργική …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.