Η Βραδυνή || Δευτέρα 22 Αύγουστού 2011 || -20-
Η Διατροφή Ασπίδα Κατά της Οστεοπόρωσης || Ο Σημαντικός Ρόλος της Επαρκούς Πρόσληψης της Βιταμίνης D
Με την πάροδο του χρόνου χα κόκαλα του ανθρώπου χάνουν από την πυκνότητά τους και σπάνε πιο εύκολα. Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρό ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη απώλεια οστικής μάζας και προσβάλλει ιδιαίτερα γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και άνδρες.
Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση από τη μικρή ηλικία;
Χρονικά η μέγιστη οστική πυκνότητα επιτυγχάνεται έως την ηλικία των 25 ετών. Όσο λοιπόν λιγότερο οστό καταφέρει να αποκτήσει ο αναπτυσσόμενος σκελετός, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να πάθει οστεοπόρωση, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επομένως, έχοντας από μικρή ηλικία μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο (με γαλακτοκομικά προϊόντα), αποκτώντας τη συνήθεια της συστηματικής σωματικής άσκησης, αποφεύγοντας το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ και καφέ, καθώς και θεραπεύοντας ή ρυθμίζοντας τις παθήσεις που επηρεάζουν τα οστά, έχουμε βάλει τις βάσεις για έναν ισχυρό σκελετό για ολόκληρη τη ζωή μας.
Η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να είναι 1.200 mgr για ενηλίκους και εγκύους και 800mgr για παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
Ποια είναι η σημασία της διατροφής για την πρόληψη της οστεοπόρωσης;
Η σωστή διατροφή αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να είναι 1.200 mgr για ενηλίκους κατ εγκύους κατ 800mgr για παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Η προτεινόμενη πρόσληψη για γυναίκες με παράγοντες κινδύνου είναι 1.500 mgr ημερησίως. Στη σωστή διατροφή παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D. Συνήθως επαρκής σύνθεση βιταμίνης D γίνεται απλά με την έκθεση του σώματος στον ήλο. Όμως, μπορεί να ληφθεί και από τροφές όπως εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, κρόκος αβγού, ψάρια κατ συκώτι. Στη μέση και κυρίως στην τρίτη ηλικία υπάρχει ανάγκη επαρκούς λήψης Βιταμίνης D και ασβεστίου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται επαρκώς με φυσικό τρόπο, συνιστάται η σύγχρονη λήψη συμπληρωμάτων (π.χ., 1.000 mg ασβεστίου κατ 800 IU Βιταμίνης D3).
Ποιος είναι ο ρόλος της φυσικής άσκησης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Η φυσική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Σε ό,τι αφορά την άσκηση, οποιαδήποτε μυϊκή δραστηριότητα προκαλεί «στρες» στις εκφύσεις και τις καταφύσεις των μυών έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του οστού. Έτσι, η άσκηση εναντίον της Βαρύτητας (τρέξιμο – περπάτημα) καθυστερεί την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Έως την ηλικία των 25, που επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική πυκνότητα, η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Στην ενήλικη ζωή η άσκηση Βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μειώνει το ρυθμό της απώλειάς της. Σε καμία περίπτωση οι καθημερινές εργασίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φυσική άσκηση.
Το περπάτημα μίας ώρας 3-4 φορές την εβδομάδα καθώς και ασκήσεις με βάρη έχει αποδειχθεί ότι δρουν προληπτικά για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να τροποποιούν τον τρόπο της φυσικής άσκησης ώστε να αποφευχθεί μια πτώση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο κάταγμα.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές για την οστεοπόρωση;
Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της οστεοπόρωσης παίζει η λήψη της κατάλληλης θεραπείας και η συμμόρφωση του ασθενούς με αυτή. Στην Ελλάδα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν:
Τα Διφωσφονικά, όπως η αλενδρονάτη, η ιβανδρονάτη, η ριζεδρονάτη, η επιδρονάτη και το ζολεδρονικό οξύ, τα οποία επιβραδύνουν το ρυθμό της οστικής λέπτυνσης και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη οστική πυκνότητα. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άνδρες και γυναίκες.
Όλα τα διφωσφονικά έχουν πτωχή απορρόφηση. Τυπικά, μόνο το 0,5-5% της λαμβανόμενης δόσης απορροφάται. Η ιδανική απορρόφηση προϋποθέτει άδειο στομάχι, λήψη του φαρμάκου με ένα ποτήρι νερό και αποφυγή λήψης τροφής για 30 τουλάχιστον λεπτά μετά την κατάποση του διφωσφονικού. Όλα τα διφωσφονικά έχουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν παρενέργειες από το γαστρεντερικό. Για τα αμινοδιφωσφονικά, όπως η αλενδρονάτη και η ριζεδρονάτη, οι παρενέργειες αυτές είναι σπάνιες και μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή της ελκωτικής οισοφαγίτιδας.
Ο κίνδυνος μειώνεται εφόσον ο ασθενής δεν ξαπλώσει για 30 λεπτά μετά την κατάποση του φαρμάκου.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου. Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία και σπάνια ως μονοθεραπεία.
Η βιταμίνη D και σε συνδυασμό με ασβέστιο. Η χορήγηση ασβεστίου (1.000-1.200 mg/ημέρα) κατ βιταμίνης D (800 IU/ημέρα) σε ηλικιωμένους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επιφέρει μείωση των μη σπονδυλικών καταγμάτων.
Εκλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων (SERMs). Τα SERMs είναι ένας διαφορετικός τύπος φάρμακου. Είναι παρόμοια με τη ορμονική αγωγή (αγωγή αντικατάστασης ορμονών) αλλά, σε αντίθεση από την ορμονική αγωγή, δεν έχουν επιπτώσεις στο μαστό ή στη μήτρα.
Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν τα κόκαλα, αλλά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή της μήτρας. Η ραλοξιφαίνη είναι το κυρτότερο φάρμακο αυτής της κατηγορίας, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες. H ραλοξιφαίνη εmβραδύvει τη λέπτυνση των οστών κατ προκαλεί κάποια αύξηση στο πάχος τους.
Η καλσιτονίνη, μα φυσική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο σώμα κατ είναι μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης των οστών. Γίνεται με εvδορριvική χορήγηση. Ανακουφίζει επίσης, από τον πόνο που προκαλείται από τα συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, ενώ χρησιμοποιείται σε άνδρες και γυναίκες.
H παραθορμόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ανδρών και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για οστική κάταγμα. Χορηγείται με ένεση.
Denosumab, νέο σε κυκλοφορία φάρμακο, το οποίο στοχεύει στη θεραπεία αφενός της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, αφετέρου της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ορμονοθεραπεία σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Χορηγείται με υποδόρια ένεση, συνήθως κάθε 6 μήνες.
Η ορμονική θεραπεία για την οστεοπόρωση στις γυναίκες περιλαμβάνει:
Τα οιστρονόνα χωρίς προγεστερόνη.
(οιστρογόνα θεραπεία υποκατάστασης) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και δεν έχουν μήτρα. Επειδή η λήψη οιστρογόνων μόνο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τοιχώματος της μήτρας (καρκίνος του ενδομητρίου), χρησιμοποιείται μόνο αν μια γυναίκα έχει κάνει υστερεκτομή.
Οιστρογόνα και προγεστερόνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο συνδυασμός των οιστρογόνων και της προγεστερόνης (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) συνίσταται για τις γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση.
Η Βραδυνή || Δευτέρα 22 Αύγουστού 2011 || -20-