Αρχική > Ορθοπαιδικές Παθήσεις > Συνήθεις Ορθοπαιδικές Παθήσεις Ενηλίκων > Τροχαντηρίτιδα – Θυλακίτιδα του Μείζονα Τροχαντήρα

Τροχαντηρίτιδα – Θυλακίτιδα του Μείζονα Τροχαντήρα

Η φλεγμονή του θυλάκου του μείζονα τροχαντήρα, είναι από τις συχνότερες αιτίες πόνου στη περιοχή του ισχίου. Ο ασθενής υποφέρει καιρό από πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου και του δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Συνήθως η ενόχληση είναι χρόνια και λόγω της περιοχής του πόνου, συχνά γίνεται λανθασμένη διάγνωση ως ισχιαλγία ή αρθρίτιδα. Ο όρος που πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη φλεγμονή αυτή, είναι η ” Τροχαντηρίτιδα ”.  Το  πλήρες όνομα της πάθησης είναι ”Θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα”.

Ο μείζονας τροχαντήρας είναι η περιοχή του άνω άκρου του μηριαίου οστού που προσφύονται οι απαγωγοί μύες (μέσος και μικρός γλουτιαίος) και οι εξωτερικοί στροφείς του ισχίου. Οι κυριότεροι μύες που κάνουν έκταση του ισχίου είναι ο μείζων γλουτιαίος και οι οπίσθιοι μηριαίοι (προσφύονται περιφερικά του μείζονα τροχαντήρα). Ο ελάσσονας τροχαντήρας είναι το σημείο που προσφύεται ο κύριος καμπτήρας του ισχίου, ο λαγονοψοΐτης.  Όταν αναφερόμαστε σε θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα, αναφερόμαστε στη φλεγμονή του επιπολής και του εν τω βάθει θυλάκου.

Η αιτία της φλεγμονής αυτής είναι η υπερβολική καταπόνηση των μυών (μέσου γλουτιαίου και τείνων την πλατεία περιτονία), συνήθως από κακή στάση και βάδιση. Η κακή βάδιση που μπορεί να οφείλεται πχ σε μια μικρή ανισοσκελία, αυξάνει την τριβή στη περιοχή του θυλάκου του τροχαντήρα και προκαλεί φλεγμονή. Ο ασθενής αναφέρει πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου, συχνά με αντανάκλαση στο γόνατο, δυσκαμψία και αδυναμία να κοιμηθεί στο πλευρό αυτό.

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί με μια καλή κλινική εξέταση. Πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση με την ισχιαλγία και αρθρίτιδα του ισχίου. Ο ακτινολογικός έλεγχος μας βοηθά να αποκλείσουμε άλλες αιτίες του πόνου και συνήθως δεν είναι απαραίτητη η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Κάποιες φορές χρησιμοποιούμε διαφοροδιαγνωστικά τοπική ένεση με αναισθητικό. Στην περίπτωση που αυτό δράσει, τότε έχουμε ξεκαθαρίσει την αρχική μας διάγνωση.

Η θεραπεία της πάθησης αυτής είναι:

  • η ανάπαυση (Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τις σκάλες, το ποδήλατο και τις αθλητικές δραστηριότητες, την παρατεταμένη ορθοστασία και να κοιμάται στο πάσχων πλευρό),
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
  • τοπικά έμπλαστρα,
  • ψυχρά επιθέματα,
  • φυσιοθεραπεία με χρήση υπερήχου, TENS και διαθερμίες,
  • επί επιμονής των συμπτωμάτων τοπική χορήγηση κορτιζόνης.

  

 

 

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Τενοντίτιδα του Ώμου – Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Παγωμένος Ώμος

Τενοντίτιδα του Ώμου – Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Παγωμένος Ώμος Η τενοντίτιδα του ώμου, αλλιώς γνωστή …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.