Αρχική > Ορθοπαιδικές Παθήσεις > Τραυματολογία > Υποκεφαλικό Κάταγμα Ισχίου

Υποκεφαλικό Κάταγμα Ισχίου

Υποκεφαλικό Κάταγμα Ισχίου

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΤα κατάγματα του ισχίου είναι το συχνότερο είδος κατάγματος στους ηλικιωμένους. Η αιτία είναι οι πτώσεις εξ’ ιδίου ύψους οι οποίες πολύ συχνά συμβαίνουν εντός του σπιτιού. Σε νεότερες ηλικίες το κάταγμα αυτό είναι αποτέλεσμα κάκωσης ισχυρής βίας. Τα κατάγματα ισχίου είναι συχνότερα στις γυναίκες από τους άντρες λόγω της οστεοπόρωσης που παρουσιάζουν σε μικρότερη ηλικία. Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή κάνοντας εύθραυστα τα οστά.

Ο ασθενής βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, αισθάνεται έντονο πόνο στη περιοχή του γοφού ή στη βουβωνική περιοχή. Αδυνατεί να σηκωθεί όρθιος και συχνά το σκέλος παρουσιάζει βράχυνση και έξω στροφή. Η διάγνωση τίθεται μετά από ακτινολογικό έλεγχο.

Τα υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου ταξινομούνται με βάση δύο κατατάξεις. Την ταξινόμηση κατά Garden και κατά Powels.

 

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Μαρούσι

Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Στις μεγάλες ηλικίες και μόνο στις περιπτώσεις απαρεκτόπιστων και σταθερών καταγμάτων – ενσφηνωμένων, μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιλεγεί η μη χειρουργική αντιμετώπιση.
Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΣτις μικρές ηλικίες (65-70 ετών) και όταν πρόκειται για κατάγματα απαρεκτόπιστα, στόχος μας είναι η διάσωση της μηριαίας κεφαλής.Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να χειρουργείται άμεσα ο ασθενής και η τεχνική που ακολουθείται ονομάζεται κοχλίωση. Είναι μια γρήγορη επέμβαση, με ελάχιστη απώλεια αίματος και μικρή χειρουργική τομή. Δίνει την δυνατότητα να σταθεροποιηθεί η μηριαία κεφαλή στην ανατομική της θέσης με τη χρήση 3 κοχλίων (βίδες). Με αυτή τη τεχνική μειώνουμε πολύ τη πιθανότητα ψευδάρθρωσης και άσηπτης νέκρωσης της κεφαλής. Ο ασθενής παρακολουθείται για 2 χρόνια.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΣε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας η θεραπεία εκλογής είναι η ΗΜΙΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ του ισχίου. Η επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής είναι σπάνια και επιλέγεται μόνο όταν προϋπάρχει οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης και η ποιότητα της κοτύλης είναι πολύ κακή.

Η επέμβαση της ημιολικής αρθροπλαστικής γίνεται με ραχιαία αναισθησία και η χορήγηση αίματος εξαρτάται από τον αιματοκρίτη προ της επέμβασης. Οι διεγχειρητική απώλεια αίματος δεν είναι μεγάλη. Συνήθως χρειάζονται 1-2 φιάλες αίμα. Η επέμβαση με τη διενέργεια των σύγχρονων προσπελάσεων, με μικρή δερματική τομή, διαρκεί περίπου 1 – 1 ½ ώρα. Γίνεται αντικατάσταση  της μηριαίας κεφαλής με μία μεταλλική πρόθεση. Η πρόθεση αποτελείται από μεταλλικό τμήμα εντός του μηριαίου οστού και την κεφαλή, η οποία μπορεί να είναι μονοπολική ή διπολική. Όταν το μηριαίο οστό είναι οστεοπορωτικό, επιλέγεται η χρήση συνθετικού τσιμέντου για το σταθεροποίηση της πρόθεσης που τοποθετείται εντός του μηριαίου οστού.

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΜαρούσιΣτη περίπτωση που η ποιότητα του οστού είναι καλή και η τοποθέτηση της πρόθεσης κρίνεται σταθερή, δεν χρησιμοποιείται τσιμέντο (press-fit). Με τη χρήση των νέων προσπελάσεων, ο χειρουργός σέβεται τους μύες και έτσι έχουμε γρηγορότερη αποκατάσταση. Ο ασθενής από τη πρώτη ημέρα σηκώνεται με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών. Αρχικά κάθεται και μετά την αφαίρεση της παροχέτευσης,  αν έχει τοποθετηθεί, ξεκινάει άμεσα τη βάδιση με χρήση περιπατητήρα τύπου ‘’Π’’. Η πορεία της αποκατάστασης εξαρτάται  βέβαια και από την φυσική και ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ηλικιωμένους ασθενείς με πολλά συνοδά προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα, γεροντική άνοια κ.α). Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο περίπου 5 ημέρες μετά την επέμβαση.  Στο σπίτι καλό είναι να χρησιμοποιείται ανυψωτικό λεκάνης για τους πρώτους μήνες και να υπάρχει βοήθεια από φυσιοθεραπευτή. Συνίσταται επανεξέταση στον 1ο, 2ο και 3ο μήνα.

Ο Συντάκτης: Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Eπιμελητής Γ.Ν. Κορίνθου

Δείτε Επίσης

ορθοπαιδικός κόρινθος ορθοπεδικός

Hallux Valgus – Βλαισός Μέγας Δάκτυλος – Κότσι

Hallux Valgus – Βλαισός Μέγας Δάκτυλος – Κότσι Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος ή αλλιώς το …

error: Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.