Η χρήση του PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην σύγχρονη Ορθοπαιδική.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος και όταν ενεργοποιούνται απελευθερώνουν ουσίες που είναι πρωτεΐνες επούλωσης και λέγονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF,TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF -1). Στην ουσία με αυτή τη νέα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο, πετυχαίνουμε την αύξηση της συγκέντρωσης των αιμοπεταλίων (PRP) και με την τοπική έγχυση στην περιοχή της βλάβης επιτυγχάνουμε σε πρώτο χρόνο εντυπωσιακή ανταλγική δράση και ταχεία αποκατάσταση λόγω της επουλωτικής αλλά και της αναγεννητικής δράσης τους, λόγω των αυξητικών παραγόντων τους. Η συμμετοχή της φυσιοθεραπείας μετά τις εγχύσεις έχει αποδειχθεί ότι δρα συνεργικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η μέθοδος είναι ανώδυνη και μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χώρο του Ορθοπαιδικού ιατρείου λόγω της απουσίας επιπλοκών. Πραγματοποιείται λήψη μικρής ποσότητας περιφερικού αίματος του ασθενούς και στη συνέχεια με τη χρήση ειδικού μηχανήματος πραγματοποιείται μια ειδική διαδικασία φυγοκέντρηση) όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο προκειμένου να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους.

Στην τελική φάση εγχύεται το PRP με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια τοπικά στην περιοχή της βλάβης (γόνατο, ώμο, αγκώνα, πέλμα, ποδοκνημική, πηχεοκαρπική κ.α). Στη περίπτωση της έγχυσης στο ισχίο πραγματοποιείται με χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος σε ένα ακτινολογικό κέντρο. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές.

- Ο ασθενής φεύγει άμεσα από το ιατρείο χωρίς να χρειάζεται να τροποποιήσει καθόλου τις δραστηριότητές του.
- Σύμφωνα με κάποια θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορεί να πραγματοποιηθεί δεύτερη και τρίτη έγχυση.
- Η κλινική παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται στις 6 εβδομάδες, 3 και 6 μήνες.